Història del Teatre

HISTÒRIA

L’edifici del teatre de Bescanó es va començar a construir l’any 1945 i les obres s’acabaren l’any 1946. La fàbrica Grober havia comprat la fàbrica d’en Font i va fer servir aquell terreny per construir un teatre i un local social pels seus treballadors.

Passats uns anys, unes famílies fundaren una associació anomenada Alba Bescanonina en record d’una coral. Durant molts anys aquesta associació va tenir cura de la gestió del teatre i dels locals adjunts.

Es feien moltes activitats com campionats de bàsquet, tenis, ping-pong, escacs... També es feia cinema, i abans de començar la pel·lícula, en aquella època, sortia un informatiu de notícies anomenat NODO.

Al bar del teatre, que el portava la senyora Anita i el seu marit Santiago, es servien entrepans de calamars a la romana i Pepsi, ja que abans, no hi havia Coca-Cola.

L’any 1971, l’Alba Bescanonina es separa de la Grober i es crea l’Associació de Famílies que es fan càrrec d’aquesta institució. En Lluís Comamala és el president.

L’edifici i els locals s’ensorraven i les reparacions puntuals que s’hi feien no eren suficients. Calia remodelar i millorar les instal·lacions. És per això que l’Ajuntament al 1979 va comprar l’immoble.

Més tard, a la junta de l’Alba va arribar una generació de gent molt jove i es va començar a organitzar teatre, pastorets, colònies i playback.

Al 2000, l’Alba Bescanonina va desaparèixer ja que la majoria de les activitats del poble ja tenen associació pròpia.

Cap al 2007, s’inaugurà el Local Polivalent i al disposar d’aquest nou espai per poder fer activitats culturals es va poder abordar la remodelació integral del vell teatre.

EL NOU EQUIPAMENT

Gràcies a subvencions de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Girona i una gran part del poble de Bescanó, disposem d’un magnífic Teatre.

El Teatre és un edifici important a la història de Bescanó, calia conservar els seus elements singulars i a la vegada tenir totes les prestacions d’un teatre modern.

Des del carrer Major podem veure la imatge antiga de la façana i en especial la seva porta que ara és el símbol del nou Teatre. Aquesta porta originalment donava accés al vestíbul , actualment hi ha el bar, la taquilla i els serveis i s’accedeix al teatre nou vestíbul situat al pati lateral.

L’amfiteatre té 93 butaques i la platea 260, en total 353 localitats . L’escenari té aproximadament 125 m2 útils  i el marc també és l’original restaurat.

Pel c/De Dalt, s’entra a l’edifici de 3 pisos dedicats a serveis vinculats al teatre, camerinos, serveis i una àmplia sala d’assajos.

Tots aquests elements permeten donar espai tant als espectacles teatrals , de dansa, música i cinema d’alt nivell com als grups amateurs  que nodreixen la cultura escènica del país.